Viser arkivet for mai, 2010

Teddy Nelson & The Apaches

Singler
Columbia
Ca. 1964, 1 CD

Publisert i BAs papirutgave fre. 28. mai, 2010.

Cowboy og indianere

Jeg fikk besøk av en mann ved navn Frode Ingebrigtsen her om dagen. Han spilte rytmegitar i The Apaches, Teddy Nelsons backingband på første halvdel av 60-tallet. Denne gjengen ga ut 4 singler på Columbia rundt 1964, og vi ble overrakt en CD der singlene var samlet:

Uh Susi/Why don’t you, Bare en liten cowboy/Fredløs rytter, Goodbye my sweet/Handsome Annie og Norway Jon/Yambalaya.

Norway Jon ble en av flere hits, og Teddy Nelson & The Apaches fremførte den bl.a. i TV-programmet Tennpluggen (som coverbildet er hentet fra). I 1976 kom den i ny tapning på albumet Diggy Liggy. De andre sangene er ikke å finne på noen av de 10 Teddy Nelson-utgivelsene Musikkavdelingen har i sin samling. De fire singlene på Columbia-etiketten ser derfor ut til å være både skatter og rariteter for dem som er så heldige å ha dem blant sine tøler.

På disse singlene besto the Apaches av Harald Fosså på sologitar, Johan Næss på bass, og Dag Bjørnar på trommer, foruten Ingebrigtsen på rytmegitar, som nevnt .

Teddy Nelson & The Apaches var stadig å se og høre på scener rundt i distriktet, fra de typiske striledansplassene til urbane ”klubbscener” som Ruths selskapslokaler, Scala og bingoen på Nesttun travbane.

Trond Blom, musikkbibliotekar

Fra venstre: Harald Fosså, Johan Næss, Teddy, Frode Ingebrigtsen, Dag Bjørnør

Program 81

Prøv å nå fram…
Norsk plateselskap ; NOP 1814
1981. – 1 LP

Publisert i BAs papirutgave fre. 21. mai, 2010.

Med skrunk på programmet

For et par uker siden nevnte jeg at Pjusken gikk til Ragg, som ble til Program 81, da de andre medlemmene i Hubba Bubba Band startet Parkens Grøde.

”Programmet” har i ettertid kommet i skyggen av samtidige The Aller Værste!, og spesielt albumet Materialtretthet. Ikke desto mindre – bandene hadde mye til felles, bl.a. i sin måte å inkorporere ska-elementer på; hør låten En av dem – introen er som snytt ut av nesen på TAV! Program 81 sto ellers for et tyngre og mørkere sound, og lå tettere opp til post-punken; funky bassing og seige gitar- og synthtoner – ”skrunk” kalte de det selv; en blanding av ska, funk og punk.

Bandet debuterte med tolvtommeren Program 81 – 4 låter, hvorfra Mare ble en lokal hit (en skive vi sikler etter!). Denne bar preg av tiden, og hadde en punkete produksjon, mens Prøv å nå fram… hadde et velprodusert lydbilde. Platen ble spilt inn i Bergen Lydstudio, men utgitt på Trondheims-baserte Norsk Plateselskap A/S.

Programmets øvrige medlemmer, Kåre Kalvenes, Maia Urstad, Arne Moe Vindedal, Frank Hovland og Christian Lund er velkjente navn innen musikk, kunst og lydproduksjon. Om Pjusken (Marianne Sletten), vet vi bare at da hun overlot mikrofonen til Kate Augestad i 1982, var det for å fullføre siste år på Kunst- og Håndverkskolen. Program 81 ble så til 82, og inntok et enda kjøligere og mer synthifisert uttrykk, men det er en annen plate.

Trond Blom, musikkbibliotekar

Min egen artikkel i Norsk pop- og rockleksikon:

http://www.mic.no/nmi.nsf/doc/art2006052211011913120164

Jan Eggum

Jan Eggum
CBS ; 81041
1975. – 1 LP

Publisert i BAs papirutgave fre. 14. mai, 2010.

En søkende trubadur fra Laksevåg

Pille pille pute, skjorten henger ute og tynn er din frakk. Dette er første strofe i første sangs første vers på Jan Eggums første plate. En søkers sang – første sangen i plateartisten Eggums karriere. Fra scenen hadde han gitt lyd i flere år – allerede i 1970 mønstret han på som bassist i progbandet Finkelsen, og før han debuterte hadde han i to år prøvd lykken som popsmed i London. Jan Eggum er begynnelsen på en karriere som har resultert i heder og ære, prisdryss, Grand Prix-deltakelse, gullplater og til nå 19 albumutgivelser. 35 år etter lever låter som Din sang – min vise, De skulle begrave en konge stor og Kjære halvbror i beste velgående. Ikke verst for en som først og fremst har fått stempel som melankoliker.

Eggum ble snappet opp av produsent Johnny Sareussen, som tok ham med til Oslo, hvor han ble backet av et stjernelag: Bengt Hallberg, Iver Kleive, Georg Riedl, Rune Gustafsson, Egil ”Bop” Johansen, Svein Christiansen, Fred Nøddelund og Trygve Thue, for å nevne noen.

Jan Eggum har hatt en egen evne til å holde på fansen og samtidig være aktuell for nye lyttere; om dette skyldes hans gitarspill, hans poesi, hans musikalske uttrykk eller hans refleksjoner vet ikke jeg, men jeg har sett det, og vært en del av det; på 70-tallet hørte våre foreldre på Eggum, på sluttten av 80-tallet fylte vi Hulen til trengsel når han sto på plakaten, og på 90-tallet ble han stjerne med Gitarkameratene, og turnerte solo med backingband som Locomotives og Unge Frustrerte Menn. Hyperaktuelle Lars Vaular fikk i 2006 Eggum med seg i studio, hvor de laget en parafrase over visen Sånn kan det gå (Kulturclash: Tier’n & Lars), fra 1976. Eggumen – helt for evig!

Trond Blom, musikkbibliotekar

Parkens Grøde

Parkens Grøde
ParkLP ; 00001
1981. – 1 EP

Publisert i BAs papirutgave fredag 7. mai 2010.

12-tommers lekkerbisken

Med fløyte og klingende bergensk vokal frontet Kjersti Bergesen Parkens Grøde. Hun hadde bakgrunn fra viserockbandet Ohms Marsj, og melodiøs rock med anslag av prog så vel som jazzrock er det som fyller de tre låtene Kan skape og endre ting, Folk og Du trodde ikke du kunne dø. Kjersti ble tett kompet av Alf Thon på gitar, Stein Erik Texe, tangenter, Tormod Ulriksen, bass og Richard Thunestvedt på trommer. De tre sistnevnte kom fra Hubba Bubba Band (som hadde Pjusken på vokal – hun gikk sin egen vei med Ragg/Program 81).

Vi vet veldig lite om Parkens Grødes gjøren og laden utover denne utgivelsen, noen spillejobber i Nygårdsparken, på Aladdin og i Engen kino, men på leit etter info om bandet kom vi over opplysninger om en skatt vi IKKE har i samlingen vår, nemlig kassetten 5000 Råkks, der Parkens Grøde var med, sammen med band som Overdose, TAV!, Johnny Banan Band, Subrock, El. Regn og Programmet. Denne teipen skulle vi likt å få fingrene i, for å si det mildt!

Thunestvedt og Thon spilte sammen i gruppen Hideaway et par år etter denne utgivelsen. Sistnevnte var med i flere band, og turnerte med legendariske Roy Harper. Alf Thon døde i 2006, bare 45 år gammel, og det ble arrangert minnekonsert for ham på Garage, der de resterende medlemmene ble gjenforent for anledningen. Enslaved, Mellomgass, Midnight Chasers og Obscure sto også på plakaten.

Kjersti Bergesen slo om til engelsk, og ga ut flere plater med Ken Dang og Secret Mission, før hun begynte i TV 2, hvor hun har vært med fra starten i 1992 og ennå holder til.

Trond Blom, musikkbibliotekar.

Annonse