Viser arkivet for juli, 2010

Styrt

Brannbil
Elektrolyd ; SLL CD 02/009
1995 – 1 CD

Publisert i BAs papirutgave fredag 16. juli, 2010.

Kamuflert, men veldig viktig!

Styrt kassettdebuterte med Viktig i 1992. Tittellåten kom samme år med på samlealbumet 1992 (Rec 90). Det skulle så gå bortimot tre år før Brannbil var på gaten: 14 låter, gitarøs, stopp-start-dynamikk à la Pixies og fengende melodier med gode tekster på masfjordendialekt – kamuflert pop, etter eget sigende. Vokalist og gitarist, Anders Kjetland, sto for ordene og det meste av musikken, men han ble tett bakket opp av Nils Øyvind Hansen (gitar), Jonas Drag (bass) og Karl Torkel Ivarsøy (trommer).

Viktig fikk være med på Brannbil også, og var – slik jeg husker det – selve signaturlåten til Styrt – et band som eksisterte i fire års tid, men som det var stille rundt i lange perioder. Etter nok en CD-utgivelse, EP-en Som eg vil – 4 fine songar (1996), var det slutt. Synd, for Styrt sto for noe helt eget på den bergenske pop/rock-scenen.

Alt du gjev meg tek eg imot
og krafsar vilt og grådig
stig av gode ord som dop
før eg kjem heim og flår meg

(Fra Halvt i live)

Med dette verset tar Skatter og rariteter sommerferie. God sommer!

Trond Blom, musikkbibliotekar

Bergeners

Frekk å tidi
Artic Records ; ARC 8613
1977. – 1 LP

Publisert i BAs papirutgave fre. 9. juli, 2010.

Bergeners speller og sønger bergensviser

Frekk å tidi var Bergeners andre plate, de debuterte året før med Alltid no’ godt fra Bergeners, men det var med denne de fikk sitt ”gjennombrudd”. Der debuten inneholdt norske versjoner av britiske trad.-låter og noen selvlagede viser, er det bergenske klassikere som Bauekorpsgutten, Der kor kjuaguttene i gaten går, Eg hadde en tante, Puddefjordvisen og Anne Malene som rår på oppfølgeren. I tillegg tok de med en fra førsteplaten – de må ha skjønt at den va nokke for seg, nemlig Jenter fra Bergen, laget på melodien til Liverpool Lou av Dominic Behan, bror av den mer kjente Brendan. Den bergenske teksten sto vokalist og strengeinstrumentalist Fred Ove Reksten for. Randi Bjørnstad og Alfred Kjerpeseth utgjorde resten av trioen.

Kjerpeseth og Reksten var også med i Spoilband, som ga ut LPen Tre meter Spoilband i 1975. Bergeners ga ut i alt 5 LPer og to samleplater. Den siste kom på CD i 1995, og der er 31 av de beste visene med, pluss noen korte spor med kalling, fremført med vidunderlig bergensk bajaseri og kjuaguttaktig vidd.

Anne Lise, kan du fise
kan du prompe, kan du le?
Javisst kan eg det,
Viss eg bare får det te!

Svaret kommer kontant på småtøsvis fra Bjørnstad, som siden tok etternavnet Sivertsen. Under dét navnet solodebuterte hun i 1980 med For ingen – et popalbum der mange kjente bergenske musikere bidro. Musikkavdelingen har alt sammen!

Trond Blom, musikkbibliotekar.

Oriental Sunshine

Dedicated to the bird we love
Philips ; 6317 002,
1970 – 1 LP
Publisert i BAs papirutgave fre. 2. juli, 2010.

Ragarock fra Bergen

Eller skal vi kalle det østlig-inspirert psykedelisk folk? Det gjør nemlig det amerikanske nettstedet All music guide, og gir samtidig platen god omtale og høy karakter. Det har seg nemlig slik at det engelske selskapet Sunbeam Records gjenutga albumet både på CD og LP i 2006! Men ukens skatt er altså fra 1970, utgitt i juni, og blir av mange regnet som en glemt perle.

Historien om Oriental Sunshine startet noen år tidligere, på Manger folkehøyskole! Der møttes 2/3 av trioen, den sitar- og gitarspillende Rune Walle og sangeren Nina Johansen. De dannet en duo og spilte både på skolen og på klubber i Bergen etter at de var ferdige på Manger. I 1969 kom den indiske studenten Satnam Singh med på tablas og fløyte, og trioen var komplett. På gøy sendte de inn en låt til NRKs konkurranse Talent 69, kom med, gikk videre og vant til slutt.

I CD-platens innholdsrike omslagshefte avslører Walle og Johansen at forbildene lå hos artister som Beatles, Ravi Shankar og Joni Mitchell, og det kan man godt høre, men ta og hør på Let it be my birth – det høres ut som en akustisk versjon av en sang fra Stereolabs Emperor tomato ketchup fra 1996!

Gruppen ble oppløst like etter utgivelsen. Rune Walles videre ferd er godt kjent, det ble Hole In The Wall, Saft, Flying Norwegians og ikke minst Ozark Mountain Daredevils. Nina Johansen reiste hjem til Skien og ble lærer. Satnam Singh fikk ikke oppholdstillatelse i Norge, og dro til Danmark. Sånn kan det gå!

Trond Blom, musikkbibliotekar

Annonse